Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Μία ομάδα φίλων πρίν 3 χρόνια αποφάσισε να κάνει την ιδέα της πραγματικότητα να ξεκινήσει την παραγωγή των βιολογικών προϊόντων πάνω στο αγαπημένο της φυτό το φραγκόσυκο .
Τα βασικά του γνωρίσματα είναι τα εξής:Η φραγκοσυκιά είναι κάκτος ,παχύφυτος, πολυετής, δενδρόμορφος,πυκνόμορφος, αειθαλής, με βλαστό όρθιο. ΣτηνΕλλάδα απαντάται ημιαυτοφυής και πολλές φορές αυτοφυής.
Μορφολογία
Ευδοκιμεί σε θερμούς και ηλιόλουστουςτόπους, χωρίς ιδιαίτερη προτίμηση στο έδαφος,αρκεί αυτό να μη είναι υγρό ή να στραγγίζεται καλώς, ήτοι σε βραχώδης, πετρώδεις, αμμώδεις ή ξηρές τοποθεσίες, σε αβαθή εδάφη ή μετρίου βάθους, φτωχά σε οργανική ύλη, οξέα ή ελαφρώς αλκαλικά, σε βουνοπλαγιές και, όπου
άλλη καλλιέργεια είναι δύσκολος έως αδύνατος.Η φραγκοσυκιά είναι φυτό που δεν έχει εχθρούς.


Ιστορική Αναδρομή του Φυτού



Το φραγκόσυκο προέρχεται από το Μεξικό. Στην Ευρώπη ήρθε από Ισπανούς θαλασσοπόρους το 1.500 μ.Χ. Στις χώρες της Μεσογείου διαδόθηκε ταχύτατα σε σημείο τέτοιο ώστε να αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του μεσογειακού τοπίου.
Το φραγκόσυκο σήμερα καλλιεργείταισυστηματικά στο Μεξικό, στην Αλγερία, στο Μαρόκο, στις ΗΠΑ, στην Τυνησία, στη Χιλή,στη Ν. Αφρική, στο Ισραήλ, στην Τουρκία,στην Ιταλία κ.λπ. φρούτα, οι διάφοροι καρποί και τα συστατικά τους βρίσκονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια στο κέντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος αναφορικά με τις λειτουργικές και ευεργετικές τους ιδιότητες στη διατροφή,την υγεία και στην επιστήμη των τροφίμων.Ένα από τα φρούτα αυτά που παρόλη τη γεωγραφική του εξάπλωση στη λεκάνη της Μεσογείου από τον 16ο κιόλας αιώνα, μόλις τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό σε όλους το φραγκόσυκο με την απαλά γλυκιά γεύση του και το υπέροχο χρώμα.




               













                            Οι δυνατότητες του καρπού

Οι δυνατότητες του καρπού είναι πάρα πολλές .Ξεκινούν από τρόφιμο ,τσάι ,γίνεται μαρμελάδα,γλυκό του κουταλιού,αλεύρι,χυμός συμπυκνωμένος ,γλυκόπιοτο,ρακή και τουρσί ενώ παραδοσιακά χρησιμοποείται για την θεραπεία πολλών ασθενειών αλλά και επιφανειακών τραυμάτων .





























                  Θεραπευτικές ιδιότητες



• Ως κατάπλασμα για την θεραπεία φλεγμονωδών αποστημάτων, την διόγκωση του σπληνός, την ελονοσία,τους μώλωπες και την περιποίηση των τραυμάτων. Το χρησιμοποιούν από εκατονταετίες Αμερικανοί και Μεξικανοί.
• Για την θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και
της παχυσαρκίας.
• Ως διουρητικό
• Κατά της υπερτροφίας του προστάτου
• Κατά της χοληστερόλης
• Κατά του σακχαρώδους διαβήτου
• Κατά της φλεβίτιδος
• Κατά πνευμονικών παθήσεων
• Κατά ορισμένων μορφών καρκίνου (στήθους, παγκρέατος,στομάχου)
• Υπέρ του ανοσοποιητικού συστήματος
• Τα άνθη και τα κλαδώδια («φύλλα»)χρησιμοποιούνται ως διουρητικά,αντισπασμωδικά,αντιδιαρροϊακά,αιμολυτικά, καθώς για καταπολέμηση της ψαμμιάσεως, ήτοι άμμου στα νεφρά, καιτης νεφρίτιδος! Επίσης τα «φύλλα»βρασμένα, χρησιμοποιούνται κατά της μέθης, απομακρύνουν πονοκεφάλους,ναυτία & ξηροστομία.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας